Illustratie dossier interactie©Thais Anteunis

Jij bent goed bezig! Ja, jij, lezer van dit stuk. Want lezen heeft alleen maar voordelen. Vooral als je boeken leest … Maar voordat je je afvraagt of het lezen van dit artikel dan nog wel nut heeft en je niet beter meteen naar de bibliotheek holt of een hardcover uit je kast trekt, lees zeker verder. Wij vroegen aan Tine van organisatie ‘Iedereen Leest’ om 4 tips om meer boeken gelezen te krijgen!

  1. Neem altijd en overal een boek met je mee. Het gebeurt vaak dat we ergens moeten wachten en dan halen we al snel de gsm uit onze broekzak. Vervang die gsm door je boek. Je zal versteld staan van hoeveel pagina’s je per dag extra kan lezen!
  2. Neem kleine stapjes. Het is niet zo dat je elke dag 2 uur moet vrijmaken om te lezen. Dat is voor veel mensen niet haalbaar. Wat helpt is om elke avond voor het slapengaan minimum 5 pagina’s te lezen. Dat kost je ongeveer 15 minuten, maar op een maand tikt dat zeker aan. Bonus: het zorgt ook voor een betere nachtrust. Je kan je ogen even laten rusten, weg van het blauwe scherm van computer, tablet of smartphone.  
  3. Wanneer je leest, leg dan je gsm opzij. Zo kom je niet in de verleiding om tussen het lezen door je meldingen of berichten te lezen. Al die tussentijdse afleiding zorgt er namelijk voor dat je niet volledig in het verhaal kan opgaan.
  4. Kies thema’s die je écht interesseren. Het is soms moeilijk om meteen aan een dik, literair boek te beginnen. Kijk naar wat je leuk vindt: een stationsroman? Een autobiografie van een bekend persoon? Het is sowieso een win als je leest, en een laagdrempelig boek kan een opstapje zijn naar moeilijkere boeken over bredere thema’s. Soms moet je gewoon even de smaak te pakken krijgen!

Wil je eerder iemand anders motiveren om meer te lezen? Wees dan vooral zélf enthousiast over lezen: het is de beste manier om mensen te overhalen. Zorg dat je het goede voorbeeld geeft en laat overal boeken slingeren. En als ouder van een jong kind: begin vroeg met voorlezen. Volgens Iedereen leest hebben zelfs baby’s van enkele maanden oud er baat bij. Blijf ook zo lang mogelijk voorlezen, ook als je kinderen al zelf kunnen lezen. Zo blijf je rijke verhalen aanbieden en is je kind niet plots enkel en alleen aangewezen op een simpel verhaal met beperkte taal.

Een handige online tool om boeken te vinden is de website boekenzoeker.be: Kinderen en jongeren kunnen op basis van hun eigen interesses zoeken naar boeken die bij hen passen. Een redactie heeft al een hele hoop boeken gefilterd, dus je bent zeker dat je op een kwalitatief boek stoot.

Boeken en technologie

Digitaal of op papier? “Eigenlijk is er nauwelijks een verschil. De drager maakt niet zoveel uit: het gaat om de inhoud”, weet Tine ons te vertellen. “Zowel het papieren boek als lezen op een e-reader zijn allebei goed. Dat is ook gebleken uit een onderzoek dat we een tijdje terug hebben uitgevoerd. Beide dragers zijn trouwens populair. Het papieren boek is dus zeker nog geen verleden tijd. Het is wel zo dat de boekverkoop daalt, maar mensen lezen meer en meer digitaal én ook bibliotheken ontvangen nog steeds veel lezers.”

BoekTok. Boekwat? “Tiktok, maar dan met boekentips. Het is een medium voor jongeren die ervaringen uitwisselen over wat ze gelezen hebben. Aan het woord zijn meestal influencers – mensen met veel volgers op sociale media. Wij juichen dat toe, want het spreekt de jongeren heel erg aan. Een interessante trend die trouwens onder andere door de komst van BoekTok’s naar boven komt, is dat jongeren meer een meer in het Engels lezen. Omdat de influencers vaak Engelstalig zijn. Daardoor worden er ook in bibliotheken en boekhandels meer Engelstalige boeken aangeboden.”

Audioboeken. Volgens Tine creëert het luisteren naar audioboeken een andere beleving dan het fysiek lezen van een boek. “Als luisteraar kan je iets meer afgeleid zijn omdat je ogen niet met de tekst bezig zijn. Maar het is wel een interessante vorm van verhalen absorberen, zeker als je niet veel tijd hebt om een boek vast te pakken. Een audioboek is erg geschikt tijdens het sporten of in de auto. Je kan er zelfs eentje opleggen terwijl je het huis kuist.”  

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.